- Girişim Sermayesi Nelerdir?
- Girişim Sermayesi Türleri
- Girişim Sermayesi Iyi mi Çalışır?
- Girişim Sermayesinin Yararları
- Girişim Sermayesinin Dezavantajları
- Girişim Sermayesi Iyi mi Elde Edilir
- Girişim Sermayesi Toplama Periyodu
- II. Girişim Sermayesi Nelerdir?
- III. Girişim Sermayesi Türleri
- IV. Girişim Sermayesi Iyi mi Çalışır?
- V. Girişim Sermayesinin Yararları
- VI. Girişim Sermayesinin Dezavantajları
- VII. Girişim Sermayesi Iyi mi Elde Edilir
- Girişim Sermayesi Toplama Periyodu
- IX. Girişim Sermayesi Destekli Şirketlerin Başarı Hikayeleri
Venture Velocity işinizi büyütmenize destek olacak kapsamlı bir rehberdir.
Düşünce aşamasından çıkışa kadar her şeyi kapsıyoruz:
- Bir iş fırsatını iyi mi belirleyip doğrulayabilirsiniz?
- Bir iş planı iyi mi oluşturulur
- Ana para iyi mi artırılır?
- İşletmenizi iyi mi ölçeklendirebilirsiniz?
- İşletmenizden iyi mi çıkılır
İster yeni başlıyor olun, talep eder deneyimli bir girişimci olun, Venture Velocity işinizi büyütmeniz ve başarıya ulaşmanız için ihtiyacınız olan bilgilere haizdir.
Girişim Sermayesi Nelerdir?
Girişim sermayesi, yüksek gelişme potansiyeline haiz erken hiyerarşi şirketlere sağlanan bir finansman türüdür.
Girişim sermayedarları çoğu zaman kâr öncesi ya da kâra erken yetişme aşamasında olan şirketlere yatırım yaparlar.
Şirketteki pay senedi karşılığında ana para sağlarlar.
Girişim sermayedarları çoğu zaman uzun vadeli bir yatırım ufkuna haizdir ve mühim getiri sağlama potansiyeli olan şirketleri ararlar.
Girişim Sermayesi Türleri
Girişim sermayesinin iki ana türü vardır:
- Tohum sermayesi
- Seri A finansmanı
Başlangıç aşamasında olan ve faaliyete yeni süregelen şirketlere tohum sermayesi sağlanmaktadır.
Seri A finansmanı, kanıtlanmış bir başarı tarihine haiz ve operasyonlarını ölçeklendirmeye hazır olan şirketlere sağlanır.
Girişim sermayesinin başka türleri de vardır, mesela:
- Melek yatırımcılar
- Kitle fonlaması
- Devlet hibeleri
Girişim Sermayesi Iyi mi Çalışır?
Girişim sermayesi, erken aşamadaki şirketlere firma hissesi karşılığında ana para sağlanması benzer biçimde çalışır.
Girişim sermayedarları çoğu zaman idare kurullarında yer alırlar ve şirkete rehberlik ve yardımcı sağlarlar.
Girişim sermayedarları yatırımlarından çoğu zaman halka arz (IPO) ya da birleşme ya da satın alma yöntemiyle çıkarlar.
Girişim Sermayesinin Yararları
Girişim sermayesi toplamanın birçok faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Ana paraya erişim
- Ihtisas ve rehberlik
- İletişim ağı
- Artan güvenilirlik
Girişim Sermayesinin Dezavantajları
Girişim sermayesi toplamanın birtakım dezavantajları da vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Mülkiyetin sulandırılması
- Denetim kaybı
- Raporlama gereklilikleri
- Potansiyel menfaat çatışmaları
Girişim Sermayesi Iyi mi Elde Edilir
Girişim sermayesi alma şansınızı çoğaltmak için yapabileceğiniz birkaç şey var, bunlardan bazıları şunlardır:
- Kuvvetli bir iş planınız olsun
- Aleni bir pazar ihtiyacını gösterin
- Kuvvetli bir ekibiniz olsun
- İşletmenizi tanıtmaya hazır olun
Girişim Sermayesi Toplama Periyodu
Girişim sermayesi toplama periyodu uzun ve sıkıntılı olabilir.
Sadece aşağıdaki adımları izlerseniz başarı şansınızı artırabilirsiniz:
- Potansiyel yatırımcıları belirleyin
- Pitch desteğinizi hazırlayın
- Yatırımcılarla ağ kurun
- İşletmenizi tanıtın
II. Girişim Sermayesi Nelerdir?
Girişim sermayesi, erken aşamadaki, yüksek potansiyelli şirketlere sağlanan bir tür hususi ana para finansmanıdır. Girişim sermayedarları çoğu zaman uzun bir müddet süresince mühim getiriler üretme potansiyeli olan şirketlere yatırım yaparlar.
Girişim sermayesi şirketleri çoğu zaman portföy şirketlerine tohum sermayesi, teşebbüs sermayesi ve gelişme sermayesi sağlar. Tohum sermayesi, hemen hemen gelişmenin erken aşamalarında olan şirketlere sağlanırken, teşebbüs sermayesi kanıtlanmış bir geçmişe haiz olan ve operasyonlarını ölçeklendirmek isteyen şirketlere sağlanır. Gelişme sermayesi, halihazırda kurulmuş olan ve operasyonlarını genişletmek isteyen şirketlere sağlanır.
Girişim sermayesi şirketleri çoğu zaman portföy şirketlerinin yönetiminde etken rol alırlar. Stratejik rehberlik, ağlara erişim ve finansal yardımcı sağlarlar. Karşılığında, teşebbüs sermayedarları çoğu zaman firmanın öz sermayesinden bir hisse alırlar.
III. Girişim Sermayesi Türleri
Girişim sermayesinin üç ana türü vardır:
- Tohum sermayesi Hemen hemen gelir elde etmemiş erken hiyerarşi şirketlere yatırım yapılır.
- Erken hiyerarşi sermayesi Bir miktar geliri olan sadece hemen hemen karlı olmayan şirketlere yatırım yapılır.
- Geç hiyerarşi sermayesi Esasen karlı olan ve hızla büyümeyi hedefleyen şirketlere yatırım yapılır.
Her tür teşebbüs sermayesinin kendine has avantajları ve dezavantajları vardır. Tohum sermayesi en riskli olanıdır, sadece hem de en yüksek getiri potansiyelini de sunar. Erken hiyerarşi sermayesi daha azca risklidir, sadece hem de daha düşük getiriler sunar. Geç hiyerarşi sermayesi minimum risklidir, sadece hem de en düşük getirileri sunar.
Girişim sermayedarları çoğu zaman muayyen bir sanayi ya da sektördeki şirketlere yatırım yaparlar. Mesela, bir teşebbüs sermayedarı teknoloji şirketlerine ya da sıhhat şirketlerine yatırım yapma hikayesinde uzmanlaşabilir. Bu ihtisas, teşebbüs sermayedarlarının kendi endüstrilerinde uzmanlaşmalarını ve daha bilgili yatırım kararları almalarını sağlar.
Girişim sermayedarları ek olarak çoğu zaman iş dünyasında bir komünikasyon ağına haizdir. Bu ağ, ana para toplamak ya da yeni müşteriler bulmaya çabalayan firmalar için faydalı olabilir.
IV. Girişim Sermayesi Iyi mi Çalışır?
Girişim sermayesi, teşebbüs sermayedarları tarafınca erken aşamadaki şirketlere sağlanan bir finansman türüdür. Girişim sermayedarları çoğu zaman yüksek gelişme potansiyeli olan şirketlere yatırım yaparlar, sadece hem de yüksek derecede risk de alırlar. Girişim sermayedarları yatırımları karşılığında çoğu zaman firmanın öz sermayesinden bir hisse alırlar.
Girişim sermayesi periyodu çoğu zaman bir teşebbüs sermayedarının yüksek gelişme potansiyeline haiz olduğuna inanılmış olduğu bir firması belirlemesiyle adım atar. Girişim sermayedarı sonrasında firma üstünde firmanın mali tablolarını, iş planını ve idare kadrosunu incelemeyi içeren bir konum tespiti yapmış olacaktır. Girişim sermayedarı konum tespitinden memnun kalırsa şirkete yatırım yapmış olacaktır.
Girişim sermayedarı çoğu zaman şirkete firmanın operasyonlarını finanse etmek için kullanılan bir miktar para sağlar. Girişim sermayedarı ek olarak şirkete rehberlik ve yardımcı olur. Karşılığında teşebbüs sermayedarı firmanın öz sermayesinden bir hisse alır.
Girişim sermayesi periyodu uzun ve sıkıntılı olabilir, sadece hem de oldukça ödüllendirici de olabilir. Firma başarıya ulaşmış olursa, teşebbüs sermayedarı yatırımından mühim bir getiri elde edebilir.
V. Girişim Sermayesinin Yararları
İşletmeniz için risk sermayesi toplamanın birçok faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Ana paraya erişim: Girişim sermayesi şirketleri, işinizi büyütmek için kullanılabilecek mühim oranda ana para sağlar. Bu, operasyonlarınızı genişletmenize, yeni çalışanlar işe almanıza, yeni çıkan ürünler ya da hizmetler geliştirmenize ve işinizi daha müessir bir halde pazarlamanıza destek olabilir.
- Ihtisas ve rehberlik: Girişim sermayedarları, ekibinize kıymetli tavsiyelerde bulunabilen ve rehberlik edebilen deneyimli girişimciler ve iş liderleridir. İş planınızı geliştirmenize, yeni fırsatları belirlemenize ve bir teşebbüs işletmenin zorluklarıyla başa çıkmanıza destek olabilirler.
- Ağ: Girişim sermayedarlarının iş dünyasında geniş bir komünikasyon ağı vardır. Bu, potansiyel müşteriler, ortaklar ve yatırımcılarla irtibat kurmanız için yararlı olabilir.
- Hızlandırma: Girişim sermayesi, işletmenizin büyümesini hızlandırmanıza destek olabilir. Girişim sermayedarları, ana para, ihtisas ve rehberlik sağlayarak, hedeflerinize kendi başınıza ulaşabileceğinizden daha süratli ulaşmanıza destek olabilir.
Elbet, risk sermayesi toplamanın birtakım dezavantajları da vardır. Bunlar şunlardır:
- Sahipliğin sulandırılması: Girişim sermayesi topladığınızda, çoğu zaman şirketinizdeki sahipliğinizin bir kısmından vazgeçmeniz gerekecektir. Bu, işletme üstündeki kontrolünüzü azaltabilir ve gelecekte karar almayı daha zor hale getirebilir.
- Raporlama ihtiyaçları: Girişim sermayedarları çoğu zaman sizden iş performansınız hakkındaki tertipli güncellemeler sağlamanızı talep eder. Bu vakit alıcı ve külfetli bir süreç olabilir.
- Potansiyel menfaat çatışmaları: Girişim sermayedarlarının sizin çıkarlarınızla çatışan kendi çıkarları olabilir. Mesela, firmanın en iyi çıkarına olmasa bile şirketinizi olası olan en yakın zamanda halka açmak isteyebilirler.
Netice olarak, risk sermayesi toplayıp toplamama sonucu şahsi bir karardır. Karar vermeden ilkin avantajlarını ve dezavantajlarını dikkatlice tartmalısınız.
VI. Girişim Sermayesinin Dezavantajları
Girişim sermayesi finansmanına başvurmadan ilkin dikkate katılması ihtiyaç duyulan bir takım dezavantaj vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Yüksek ana para maliyeti. Girişim sermayesi pahalıdır ve öz ana para maliyeti borç maliyetinden oldukça daha yüksek olabilir. Bunun sebebi, teşebbüs sermayedarlarının çoğu zaman yatırımları karşılığında şirkette mühim bir öz ana para oranı almalarıdır.
- Denetim kaybı. Girişim sermayedarları çoğu zaman firmanın iyi mi yönetileceği hikayesinde laf sahibi olmalarını elde eden idare kurulunda bir koltuk istek ederler. Bu, şirketlerinin tam kontrolünü elinde tutmak isteyen girişimciler için büyük bir dezavantaj olabilir.
- Sahipliğin sulandırılması. Girişim sermayedarları çoğu zaman şirkette mühim bir pay senedi payına gereksinim duyarlar, bu da kurucuların ve öteki erken hiyerarşi yatırımcıların sahipliğini sulandırabilir. Bu, firmanın gelecekte ek ana para toplamasını zorlaştırabilir.
- Raporlama gereklilikleri. Girişim destekli şirketlerin çoğu zaman yatırımcılarına tertipli mali raporlar sunması icap eder. Bu vakit alıcı ve maliyetli bir süreç olabilir.
- Potansiyel menfaat çatışmaları. Girişim sermayedarları kendi çıkarları ile yatırım icra ettikleri firmanın çıkarları içinde menfaat çatışmaları yaşayabilirler. Bu, anlaşmazlıklara ve hatta davalara yol açabilir.
Bu dezavantajlara karşın, risk sermayesi erken aşamadaki firmalar için kıymetli bir finansman deposu olabilir. Sadece girişimciler, risk sermayesi finansmanı alıp almamaya karar vermeden ilkin artıları ve eksileri dikkatlice tartmalıdır.
VII. Girişim Sermayesi Iyi mi Elde Edilir
Girişim sermayesi edinmek sıkıntılı bir vazife olabilir, sadece kuvvetli bir iş planınız ve teşebbüs sermayesi periyodu hakkındaki net bir anlayışınız var ise mümkündür. Girişim sermayesi edinme hikayesinde birtakım ipuçları şunlardır:
- Araştırmanızı yapın ve risk sermayesi pazarını anlayın.
- Şirketinizin gelişme potansiyelini ortaya koyan kuvvetli bir iş planı geliştirin.
- Şirketiniz için doğru yatırımcıları hedefleyin.
- Şirketinizi potansiyel yatırımcılara ikna edici bir halde tanıtın.
- Yatırımcılarla pazarlığa hazır olun.
Girişim sermayesi iyi mi elde edilir hikayesinde daha çok data edinmek için mevzuyla alakalı kapsamlı rehberimizi okuyabilirsiniz.
Girişim Sermayesi Toplama Periyodu
Girişim sermayesi toplamak karmaşa ve vakit alıcı bir süreç olabilir, sadece hem de oldukça ödüllendirici de olabilir. İşletmeniz için teşebbüs sermayesi toplamayı düşünüyorsanız, bilmenizde fayda olacak birkaç şey var.
Evvela şirketinizin hedeflerini, stratejilerini ve finansal projeksiyonlarını anlatan sağlam bir iş planına haiz olmanız icap eder. Yatırımcılar, işiniz hakkındaki net bir anlayışa haiz olduğunuzu ve paralarını onu büyütmek için iyi mi kullanmayı planladığınızı görmek isteyecektir.
İkincisi, kuvvetli bir ekibinizin olması icap eder. Yatırımcılar, iş planınızı uygulamak için lüzumlu deneyime ve uzmanlığa haiz olduğunuzu görmek isteyecektir.
Üçüncüsü, çekiş gücünüzü gösterebilmeniz icap eder. Bu, yatırımcılara işinizin aslına bakarsan büyüdüğünü ve gelir ürettiğini göstermeniz gerektiği demektir.
Bu tarz şeyleri yerine koyduğunuzda, risk sermayesi toplama sürecine başlayabilirsiniz. Bunu yapmanın birkaç değişik yolu vardır, sadece en yaygın yol, işletmenizi potansiyel yatırımcılara sunmaktır.
İşletmenizi tanıtırken hazırlıklı olmak önemlidir. İşletmenizi ve finansal projeksiyonlarınızı ana hatlarıyla açıklayan net ve öz bir tanıtım destesine haiz olmalısınız. Ek olarak yatırımcıların sorularını yanıtlamaya da hazır olmalısınız.
Girişim sermayesi toplama periyodu uzun ve zor olabilir, sadece başarıya ulaşmış olursanız buna değebilir. Girişim sermayesi finansmanı sağlayabilirseniz, işinizi büyütmek ve bir sonraki seviyeye taşımak için gereksinim duyduğunuz kaynaklara haiz olmuş olursunuz.
IX. Girişim Sermayesi Destekli Şirketlerin Başarı Hikayeleri
Girişim sermayesi fonu alan başarıya ulaşmış şirketlere dair birtakım örnekler şunlardır:
- Feysbuk
- Amazon
- Netflix
- Tesla
Bu şirketlerin tamamı milyarlarca dolarlık şirketlere dönüştüler ve bunu teşebbüs sermayesi finansmanının yardımı olmadan başaramazlardı.
Girişim sermayesi, işletmelerin büyümesine ve başarıya ulaşmış bulunmasına destek olmak için kuvvetli bir enstruman olabilir. Kendi işiniz için teşebbüs sermayesi toplamayı düşünüyorsanız, araştırmanızı yaptığınızdan ve hem de gelen zorluklara hazırlıklı olduğunuzdan güvenli olun.
Girişim sermayesi hakkındaki sık sorulan üç sual ve bu sorulara verdiğimiz yanıtlar şunlardır:
Sual 1: Girişim sermayesi nelerdir?
Yanıt: Girişim sermayesi, yüksek gelişme potansiyeline haiz erken hiyerarşi şirketlere meydana getirilen bir yatırım türüdür. Girişim sermayedarları çoğu zaman şirketteki pay karşılığında fon sağlarlar.
Sual 2: Girişim sermayesinin yararları nedir?
Yanıt: Girişim sermayesi almanın birçok faydası vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Ana paraya erişim
- Ihtisas ve rehberlik
- Ağ linkleri
Sual 3: Girişim sermayesinin dezavantajları nedir?
Yanıt: Girişim sermayesi almanın birtakım dezavantajları da vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Mülkiyetin sulandırılması
- Denetim kaybı
- Raporlama gereklilikleri
0 Yorum